Ga in gesprek met jongeren, want ze hebben het moeilijk: Awel geeft keukengeheimen prijs met podcast 'Luister'


‘Ga in gesprek met jongeren, want ze hebben het moeilijk.’ Da’s het advies dat je tegenwoordig vaak hoort. Maar hoe doe je dat nu precies? Waar moet je op letten om er een goed gesprek van te maken? Vooral bij een generatiekloof kan het al eens stroef gaan. Daarom lanceert Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren, volgende week de podcast ‘Luister’ over in gesprek gaan met jongeren. 5 afleveringen met inspirerende tips om zelf uit te proberen.  

Aflevering 1: jongeren beter begrijpen 

In de eerste aflevering, die maandag verschijnt en de titel ‘De jeugd van tegenwoordig’ kreeg, spreekt Awel met professor ontwikkelingspsychologie Wim Beyers. Voor een vlot gesprek is het immers een voorwaarde dat je begrijpt hoe jongeren denken. Zijn zij écht zo anders dan volwassenen? Op het eind van de aflevering horen we Kristel Verbeke over hoe zij het ervaart om met jongeren te praten. 

“Alleen zijn, eenzaamheid, doet bij iedereen pijn. Maar nog meer pijn bij jongeren.” – prof. Wim Beyers 

Aflevering 2: jezelf zijn 

Awel inspireert in de aflevering ‘Er zijn en echt zijn’ om oprecht en geloofwaardig te zijn. Joris Hessels, die voor zijn televisieprogramma’s regelmatig met jongeren in gesprek gaat en zelf ook vader is, vertelt waarom hij zijn angst voor stiltes overwon. Je krijgt ook tips om je aandacht volledig bij de jongere te leggen. Want, laat ons eerlijk zijn, dat is voor iedereen weleens een uitdaging.  

Aflevering 3: meevoelen en een goede sfeer creëren 

Het is niet zo fijn als iemand het beter weet, conclusies trekt of ongevraagd met oplossingen komt. Maar wel verleidelijk. In ‘Meeleven en contact maken’, de derde aflevering van de podcast ‘Luister’, krijg je alternatieve technieken aangereikt, zodat de jongere zich echt begrepen kan voelen. Awel geeft ook tips om de sfeer goed te krijgen, want wie op zijn of haar gemak is, vertelt vlotter! Dat weet Dorianne Aussems uit haar vele gesprekken met jongeren in Generation M. Maar ze herinnert zich ook hoe haar eigen vader haar aan het babbelen hield, op hun vele wandelingen tegen de Sunday blues. 

Aflevering 4: aanvaarden en de juiste vragen stellen 

Wanneer mag je zeggen dat je iets niet oké vindt? Waar vind je die balans tussen de ander accepteren voor wie hij is en tegelijk niet zomaar alles goedkeuren? Yassine Atari, VRT NWS-reporter, luisterde al naar de meest controversiële meningen: voor het programma ‘Labels’ sprak hij onder meer met jongeren die zichzelf ‘fascist’ noemen. Dat ging hem niet zomaar meteen af, maar hij vond een manier om te komen tot een fijn gesprek, voor alle betrokkenen. In deze vierde aflevering, die ‘Aanvaarden’ heet, gaat het ook over vragen stellen. Hoe kom je bijvoorbeeld los van ja-neevragen?  

Aflevering 5: ‘Kracht geven’ 

In het beste geval lucht een gesprek niet alleen op, maar voelt de jongere zich ook sterker om in de toekomst bepaalde dingen op eigen houtje aan te pakken! Awel vertelt hoe je een jongere kan ondersteunen aan de hand van bijvoorbeeld krachtgerichte vragen. Je hoort ook Kathy Lindekens, oprichtster van het Kinderrechtencommissariaat en onder meer jarenlange jongerenadviseur van de VRT. Zij vertelt hoe je ook met non-verbale communicatie kan laten zien dat je écht wil weten waarover het gaat. 

 

‘Luister’, de podcast van Awel, verschijnt in de week van maandag 14 december 2020 elke weekdag op Spotify, Youtube en de Awel kanalen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Awel
Organisatie

Ontdek ook